duminică, 28 noiembrie 2010

cum am invatat despre sex


Despre sex nu am avut multe discutii cu mama. Nu am stiut clar ce se petrece intre un barbat si o femeie si pana prin clasa a III-a nu m-a preocupat acest subiect prea tare. Eram preocupata cu lectura si visam sa „ma fac” arheolog. Prin urmare nu prea imi pasa, mi se parea un subiect situat la periferia intereselor mele. Insa nu pot nega ca din cand in cand eram curioasa si incercam sa descifrez misterul asemeni unui detectiv.  Adunasem pe ici pe colo susotelile pe care ni le spuneam, noi pustii cartierului, seara cand jucam Flori fete sau baieti, melodii sau cantareti in fata blocului si am ramas total perplexa cand un pusti a venit cu un „balon” umplut cu apa si toti ceilalti copii mai mari din cartier au inceput sa rada. Eu nu prea intelesesem ce era amuzant, credeam ca era un simplu balon. Nu stiam ce e un prezervativ si la ce foloseste el. De aceea cand am gasit la o verisoara mai mare un manual de biologie si am citit despre inmultirea la conifere am reusit sa gasesc liantul si sa imi dau seama care e treaba aia misterioasa, numita sex.  Incepuse astfel o noua „era” in sfera mea de gandire si interese.

Ce e drept, educatia sexuala este rar facuta de catre parinti. Exista in continuare un tabu si o jena in a discuta despre sex cu parintii. Si este de inteles pe alocuri, mai ales cand si acestia simt acelasi lucru. Eu am fost copilul si mai tarziu adolescentul tipic: nu am vorbit despre sex cu parintii si nici ei nu s-a obosit sa ma initieze in acest subiect. Mama incepuse sa fie confidenta mea incepand de la prima menstruatie, dar a evitat cu grija orice discutie legata de viata sexuala. Eu si fetele de varsta mea, am fost categoric generatia Popcorn, Bravo si Cool Girls. Revistele de muzica erau o prelungire a tuturor activitatilor noastre de pustoaice de 11-12 ani: aveau postere, stiri despre actori, articole despre cum sa te machiezi si mai mult decat orice, aveau pagina dedicata sexului. Acele pagini au fost pentru mine unul din cele mai serioase motive pentru care asteptam revistele luna de luna. Acolo aflam ce se petrece cu corpul meu, aflam despre „prima data”, despre orgasm, despre tipurile de sex, despre pozitii. Erau si povesti cu fete de varsta mea care adresau intrebari si care primeau raspunsuri de la redactie. Revistele acestea au fost manualul din care am invata ce inseamna viata sexuala, ce inseamna a face sex si cum te poti pregati ca fata pentru acest pas. Stiam ca nu trebuie sa ne grabim, sa asteptam, sa comunicam cu iubitii nostri sa aiba rabdare daca nu suntem pregatite. Erau sfaturi pertinente. Cand am intrat la liceu eram „toba” de cunostinte privind sexul si viata sexuala. Cunoasteam teoria, cunosteam povestile si experientele fetelor citite in reviste, citisem chiar si un tratat despre sexologie. Confidentele dintre fete, facute in ultima banca in pauze, discutiile avute la baie pe ascuns sau pe banca in parc se adunau si ele experientelor noastre. Invatam una de la cealalta si discutam tot-tot intre noi pe soptite: cum e treaba cu sarutul, cum se face, cum treci peste jena de a fi goala langa un baiat, cum sa il mangai. Toate erau subiecte „hot” si de interes maxim.

Abia acum realizez ca informatiile primite de noi nu erau intotdeauna corecte si de multe ori aveam dezbateri aprinse pe aceste teme. Tin minte ca o data o colega sustinea foarte aprins ca poti ramane insarcinata daca faci sex oral sau ca ramai insarcinata in clipa in care ai orgasm. Singurele locuri in care mergeam sa cautam raspunsuri la asemenea dileme erau, asa cum am mentionat, revistele. Prea putine dintre noi cautau o parere avizata, iar de ginecolog nu se punea problema. Exista printre noi impresia ca eram prea mici pentru ginecolog, ca acolo ajung doar „alea” care deja faceau sex. Discutiile despre sex pentru fetele de 15-16 ani ocupa o parte importanta din timp si preocupari si aveau categoric nuante teoretice si ipotetice; in prima instanta cele care nu mai erau virgine erau niste exceptii si nu intotdeauna erau privite pozitiv. Se discuta despre sex cu atat mai mult cu cat nu aveai o experienta concreta cu un baiat. Toamna mai ales, dupa vacantele de vara cand se intamplau de la an la an din ce in ce mai multe experiente erotice, povestile noastre atingeau apogeul cand ne intalneam la scoala. De multe ori existau fete care minteau in legatura cu asa-zisa lor viata sexuala, care povesteau (imi dau seama abia acum) fel de fel de istorii romanticoase incepand de la trandafiri lasati la usa si sfarsind cu „am facut dragoste pe un pat de petale, cu o suta de lumanari aprinse in timp ce canta Mariah Carey”. Era clar ca unele fete simteau nevoia sa para mai experimentate decat sunt, sa para ca ele stiu si cunosc despre ce vorbesc. Exista in mod indirect in urma discutiilor o presiune pe care ne-o puneam singure de a incerca, de a vedea cum e.  Era in definitiv un soi de intrecere tacita intre fete: care resuseste prima sa se sarute french, sa ajunga cu un baiat pana „aproape” de a face sex. Se considera ca acea fata ajunge in acel punct pentru ca ar avea mai mult sex-appeal si  succes la baieti. Ceea ce ar fi fost un plus. Imi amintesc ca ma simteam uneori stingherita si enervata chiar de faptul ca imi era scarba sa ma las sarutata „cu limba” si nu puteam face ca treaba asta sa se intample, ca sa am ce povesti prietenelor. Iar cand evenimentul s-a petrecut si am realizat cat de fain e sa te saruti cu baiatul potrivit, mi-a placut atat de mult incat nu mi-a mai trebuit sa fac cunoscut acest lucru oricui. Cu timpul, aceste discutii si mini-dezbateri s-au rarit, datorita faptului ca incepuseram cu toate sa experimentam teoriile si sa validam/ invalidam ceea ce Popcorn, Bravo si Cool Girl ne invatase in scoala generala. 

Un comentariu:

  1. Este o initiativa buna si, sunt convinsa, de durata de a vorbi deschis despre sex. Din pacate, parintii nostri au considerat acest subiect tabu, cum de altfel au facut-o si parintii lor. Este timpul sa (ne)invatam sa fim deschisi pe acest subiect si sa aflam ce este si ce nu este permis intr-o relatie cu partenerul de sex opus. Felicit initiativa acestui grup.

    RăspundețiȘtergere